Per la Befana ho voluto fare una sorpresa ai miei nipotini allora ho creato un pane a forma di scopa e altri forme cotti nel forno a legna. Questo pane potete farlo anche per la festa di Halloween in 31 Ottobre. (English translation below)
Con l’impasto seguente sono venuti 3 pagnotte e un pane scopaIngredienti per pane scopa
- 780 gr di acqua minerale
- 1200 gr di farina 0
- 200 gr di li.co.li (lievito madre in sfoltirà liquida) senza rinfrescare
- +3 gr di lievito naturale bio in granule
- oppure 5 – 7 lievito di birra fresco
- 10 gr (1 cucchiaio) olio extra virgine di oliva
- 10 gr (1 cucchiaio) di miele
- 10 gr (2 cucchiaini) di sale
Inoltre
- Olive neri (snocciolate e tritate )
- Olive verdi (snocciolate e tritate
- Olio extra virgine di oliva
- Semi di sesamo
- Semi di girasole
Per spalmare
- 1 uova leggermente sbattuto
- 1 cucchiaio di latte
Scioglere i licoli e il lievito naturale bio nel acqua, aggiungere il miele, la farina setacciata e infine l’olio e il sale. Impastare bene. Prendere l’impasto morbido spolverare di farina di semola e fare le pieghe. Lasciare riposare 15 minuti. Ripetere ancora tre volte. Lasciare lievitare per 28 ore in un luogo fresco o in frigorifero.
Dividere l’impasto e dare la forma. Lasciare lievitare fino al raddoppio del suo volume. (2 ore)
Accendere la ventola (solo per i forni a gas) e far cuocere il pane per 10 minuti a 220 gradi, abbassare a 180 gradi e lasciare cuocere altri 40 minuti o fino doratura. Spegnere il forno e lasciare il pane per altri 10 minuti con lo sportello un pò aperto. Togliere dal forno e lasciare raffreddare completamente su una graticola.
Per la forma a scopa
Stendere un altro pezzo rettangolare e tagliare a punta per formare la base. Poi prendere un’altro pezzo di pasta e inserire le olive. Fare dei rotolini e applicarli sopra la base . Stendere un pezzo piccolo per coprire la parte superiore tagliando a V. Spalmare l’uova con il latte e spargere i semi di girasole sul manico e sulla parte superiore della scopa
English translation
For the Befana feast I wanted to surprise my grandchildren so I created a broom-shaped bread and other forms of bread whih I baked in my wood fire oven. This bread can also be prepared for Halloween.
With the following dosageI made three loaves of bread and a broom
Ingredients
- 780 grams of mineral wat
- 1200 grams of flour 0
- 200 grams of li.co.li. (Liquid sour dough ) without refreshing
- +3 grams of organic natural yeast in granule
- or 5-7 gr fresh yeast
- 10 g (1 tablespoon) of extra virgin olive il
- 10 g (1 tablespoon) of honey
- 10 g (2 teaspoons) of salt
Furthermore
- blacks olives (pitted and chopped)
- Green olives (pitted and chopped
- Extra virgin olive oil
- Sesame seeds
- Sunflower seeds
-
To spread
- 1 egg, lightly beaten
- 1 tablespoon milk
Procedure For the bread dough
Dissolve the yeast in water, add honey, flour and finally the oil and salt. Mix well. Take the soft dough sprinkle with semolina flour and make the folds. Let stand 15 minutes. Repeat three more times. Let rise for 28 hours in a cool place or refrigerator.
Divide the dough and shape it. Let rise until doubled in volume. (2 hours)
Preheat the wood fire a few hours before baking. When the oven has reached the temperature of 250 degrees bake away from the coals for about 15 minutes by turning the bread in continuation to prevent it from burning.
Baking regular oven at home: turn on the gas oven to 220 degrees , insert an oven thermometer to make sure it has reached 220 degrees. Place the refractory stone in the second level (in the electric oven) or at the first level for gas ovens). Place the shaped douth on wooden paddle covered with parchment paper.
Slide the dough, together with the parchment paper, onto the refractory stone. In the absence of the refractory stone, position the bread in a baking pan of 60 cm in length, covered with parchment and shape it like an accordion to prevent the loaves of bread from sticking to each other during baking.
Turn on the fan (only for gas ovens) and bake the bread for 10 minutes at 220 degrees, lower the temperature to 180 degrees and cook another 40 minutes or until golden brown. Turn off the oven and leave the bread for 10 minutes with the door slity open. Remove from oven and let cool completely on a rack.
For the broom shape broom
Spread the dough in rectangular piece of about 15 cm (broomstick) put a bit of olives in the center to form the handle and roll the dough.
Spread another rectangular piece and cut the tip to form the base. Then take another piece of dough and place the olives. Ma rolls and apply over the base. Spread a little piece to cover the upper part by cutting V. Spread the eggs with the milk and sprinkle with sunflower seeds on the handle and on top of the broom
Ahhh idea bella, pane scopa buono, ma potere volare? 😛
Grazie, purtroppo questa scopa non ha il potere di volare